A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Otthonom egy vízimalomban, avagy házőrzés spanyol módra

Ma gondoltam bele először úgy istenigazából komolyabban, hogy kevesebb, mint két hét múlva ilyenkor, már egy vízimalomban fogok lakni Spanyolországban…

vizimalom.jpg

Kép innen: http://bit.ly/2hMNVyP

Na jó, egy malomból átalakított házban, de akkor is… De ki az, aki ne akarna egy malomban lakni? Most úgy egészen őszintén...

Amikor kezdett rám nehezedni az itthoni környezetemből áramló stressz, nyomás és mindenféle ál-megfelelni akarás, vagyis azok a dolgok, amelyeket régóta nem tapasztalok az életemben direkt, hirtelen nagy vágyat éreztem, hogy elvonuljak. Azt fantáziáltam, hogy majd Balin, a rizsföldek kellős közepén kiveszek egy kis házat és ott leszek majd teljes magányomban, kókuszvizet szürcsölgetve a jó melegben, miközben majd csak lesz valahogy. 

De az Életnek más tervei voltak velem. 

Miközben az elszigetelődési lehetőségeket kerestem, azt vettem észre, hogy a böngészőmben tárolt előzmények egyre kevesebb Balihoz kapcsolódó tartalmakat rejtenek. Ezek helyét átvette valami egészen más, korábban elképzelhetetlennek tűnő mindenféle egyéb, különlegesebbnél különlegesebb desztináció. Mire felocsúdtam, már egy Skypeon beígért megbízatás kellős közepén találtam magam, egy idegen társaságában.

A megbízatás a következő: adott egy vízimalomból átalakított tanya Katalóniában, ahol a legközelebbi szomszéd egy kilométerre található, falu pedig háromra. Vannak kutyák, disznók, bárányok meg pónik, meg még ki tudja mik, akikről jobb esetben gondoskodni is kell, és a pónik közül egyre fel is lehet majd ülni. Állítólag.

Nagyjából így néz ki az állandó otthonunk egy teljes hónapig. Mennyire izgalmas már ez?!

Nesze neked elszigeteltség, meg kívánságok. Kívánni jól kell. Mert a végén még teljesül. És nem mindegy, hogy hogyan...  

Szóval itt állok most, kevesebb, mint egy héttel az indulás előtt és izgatottan várom, hogy milyen is lesz ez a katalán vidéki élet az állatokkal. Meg Daniellel, aki saját bevallása szerint imád begyújtani, aminek remélem hasznát is vesszük, mert fázni azt utálok. Igaz, hogy 15 fokot ígérnek azon a vidéken, de sosem lehet tudni. Már csak abban reménykedek, hogy lesz is hova begyújtani.

A házinéni a minap a  lábméreteink felől érdeklődött, csakhogy biztosan jók legyenek ránk azok a gumicsizmák… Azzal nyugtatom magam, hogy a divat miatt kérdezte. Mert arrafelé abban illik. Meglátjuk.

gumicsizma.jpg

Kép innen: http://bit.ly/2i6Da85

Ha még nem említettem volna: imádok házat őrizni. Jó lenne majd így bejárni a világot.

De vajon mire is lehet jó egy ilyen házőrzés? Azon kívül, hogy bele lehet mélyedni a lovak és a disznók mindennapjaiba...
Íme néhány dolog azokból, amelyeket a saját bőrömön tapasztaltam ezzel kapcsolatban az elmúlt egy évben eltöltött házőrzéseim kapcsán.

Izgalmas helyeken lakhatsz akár hónapokig is
A világon bárhol találhatsz házőrzési megbízatásokat, így akár az egész világot is beutazhatod ezzel a módszerrel, ha szeretnéd. Őrizhetsz kastélyt teljesen egyedül (ahogy egyik barátom tette például Angliában), vagy lakhatsz egy vízimalomban (ahogy most mi fogunk). De akár egy tengerparti nyaraló, vagy egy szuper luxus belvárosi lakás is lehet az otthonod. Ahol csak akarod. 

Beleolvadhatsz a helyiek életébe, bárhol a világon
Ez az egyik legjobb dolog. Valódi, helyi szomszédaid lesznek, akik meg akarnak és meg is fognak ismerni, ha nyitott vagy rá. Meghívnak magukhoz és barátok is lehettek. Nem beszélve a kutyasétáltatás kapcsán kialakuló barátságokról. Ha vagy olyan szerencsés, hogy egy tengerparti házat őrizz kutyákkal (mint én Balin), akkor napi szinten találkozol más gazdikkal, miközben a parton sétáltatod a rád bízott állatokat.

Megtanulhatsz egy új nyelvet
Vagy felfrissítheted a passzívan szunnyadót. Mint én most a spanyolt. Sok sok éve nem használom és sosem tudtam jól. De majd most, hátha! Anyanyelvi környezetben, ahol a boltban, szomszédban, utcán sem beszélnek angolul, rá leszel kényszerítve, hogy megtanuld a helyi nyelvet, ha többet nem is, de az alapdolgokat biztosan. Ha jobban belegondolsz ingyen nyelvleckét kapsz, amely garantáltan hatásos.

Érdekes embereket ismerhetsz meg
Maguk a házigazdák is a legtöbb esetben kedves, szórakoztató, érdekes emberek. Ha vagy olyan szerencsés, hogy pár napot együtt tölts velük a házőrzésed kezdetén vagy végén, mindenképp élj a lehetőséggel. Én visszabéreltem a szobám Balin jó pár hónapra miután lejárt a megbízatásom, és a házinéni az egyik legjobb barátnőm lett.

Elvonulhatsz a világ elől
Ha egy isten háta mögötti helyre vágysz, ahol a szomszéd is jó messze lakik, akkor megkaphatod. Főleg Ausztráliában és Dél-Európában vannak birtokok, kastélyok, tanyák, farmok, amelyek messze a világ zajától, a természet lágy ölén helyezkednek el.

Ingyen szállás
A házőrzés valójában nagy felelősség. Felelős vagy a rád bízott ingatlanért, az állatokért, mindenért. Viszont cserébe nem kell fizetned a szállásodért, akár hosszú hetekig, hónapokig, amely az utazás során az egyik legnagyobb költségtényező.

 

Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket, tippeket olvashatsz a közelmúltban megjelent könyvemben.
Rendeld meg itt!

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

Kövess a Facebookon is

Archívum

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása