Hogyan legyél házőrző 5 lépésben?

March 8, 2015

Nemzetközi körökben nem ismeretlen a házőrzés fogalma (House sitting). Ez azt jelenti, hogy huzamosabb ideig - hetekig, de akár hónapokig is - valaki más otthonában laksz, és vigyázol a házra, rendben tartod azt, ha vannak állatok, akkor gondoskodsz róluk, amíg a tulajdonos távol van. A "munkádért" nem kapsz pénzt, de cserébe olyan helyeken lakhatsz ingyen, ahol más drága pénzeket fizet ki szállásra. Kérdés, hogy ez valóban munka e?

Hogyan legyél házőrző?

1. Regisztrálj

A kezdeti lépések a legnehezebbek, ahogy bármi másban is. Először is be kell regisztrálni ilyen jellegű oldalakra. Íme néhány példa:

www.mindmyhouse.com

www.trustedhousesitters.com

www.housesitmatch.com

A regisztráció házőrzőknek fizetős. Meg kell nézni több oldalt, mert vannak különbségek az árban. Ahol én regisztráltam, ott évi 20 USD volt a díj (mindmyhouse). Enélkül nem tudsz megbízatásokra jelentkezni.

Ezen kívül érdemes facebook csoportokba regisztrálni. Vannak éltalános csoportok és specifikusabbak is. Például ha Balin szeretnél házat őrizni, keress olyan csoportot, ami házőrzás Balin vagy hasonló. Csakúgy mintha a gugliban keresnél, itt is tedd ugyanezt. 

Housesitting world

House Sitting Cafe

Kanapészörf házőrzéssel

A couchsurfing oldala új csoporttal bővült és már itt is lehet házőrzési megbízatásokat találni:

CS házőrzés

2. Készítsd el a profilodat

Ugyanúgy, mint egy önéletrajznál, itt is a házőrzéshez kapcsolódó legjobb tulajdonságokat kell kiemelni. Ha például vannak otthon állataid, azt szerencsés itt feltüntetni.

3. Referencia

Ez a legnehezebb. Senki nem szeret beengedni vadidegeneket a lakásába. Még a couchsurfing esetében is lehet tájékozódni előre a mástól kapott referenciákból. Igen ám, ha nincs referencia, akkor hogy leszek valaha házőrző? Két dolog segíthet. Lehet szerencséd, ahogy nekem is. Nálam a házigazdát nem érdekelte, hogy van e referencia vagy sem, sürgős volt és szimpatikus voltam neki.  A másik: ha voltál valaha au pair, vagy hasonló, az segíthet. Ide nyugodtan be lehet írni. A facse csoportok tekintetében kevésbé szükséges a referencia, itt inkább arra van szükség, hogy már ott legyél az adott helyen és mielőbb tudj kezdeni.

4. Légy rugalmas.

A referencia szerzést az is segítheti, ha például van egy sürgős lehetőség, és a helyszín is szimpatikus, ragadd meg. Akkor is ha esetleg távol vagy az adott helytől. Én Vietnámból repültem Balira. Nem számított, hogy messze van. Ilyen esetekben érdemes lehet rászánni azt a kevés plusz költséget a repjegyre, mert lesz referenciád és a költség bőven kiegyenlítődik, hiszen, ha már ott vagy, szinte alig kell pénzt költened. Én napi kb. 2 dollárt költök jelenleg. Azt is főleg benzinre.

5. Új életforma

Vannak akik így élik az életüket jobbnál jobb helyeken. Miért ne tehetnéd meg te is? Ráadásul nem kell hozzá messzire menni, mert Európa szerte rengeteg ilyen megbízatás van. 

Ha hosszabb ideig őrzöd valaki házát nem túristákkal találkozol, hanem helyiekkel. Hamar megismered a szomszédokat, barátaid lesznek, olyan helyekre juthatsz el adott városban, országban, szigeten ezáltal, ahová túristaként nem feltétlenül juthatnál el. Emelett az emberek kapcsolatokat jelentenek. Lesz hova visszamenned, ha szeretnél. Kapcsolatokat építeni nagyon könnyű, hiszen akár kutyasétáltatásnál odamehetnek hozzád idegenek, akik ismerik a kutyát, de téged nem, és szóba szeretnének veled elegyedni. Vagy akár csak átjön a szomszéd, mert gyakorolni szeretné az angol nyelvet például...

A házőrzés nem pusztán vakáció, hanem felelősség is. Te vagy felelős a házban hagyott értékekért, az állatok rendben tartásáért. 

Viszont ezért a felelősségért cserébe úgy élhetsz, mint a helyiek, szinte bárhol a világon.