Kelet-Timor és a vízum

július 7, 2015

Kupangban előzetesen megérdeklődtem a Kelet-Timori nagykövetségen, hogy mi a helyzet a vízummal. Hallottam ilyen szóbeszédet miszerint uniós állampolgároknak már nem kell vízum pár hete, de jobbnak láttam biztosra menni.

Idáig úgy volt, hogy magyar állampolgárok kaphattak vízumot a belépésnél Dili nemzetközi repülőterén, vagy kikötőbe érkezéskor 35 dollárért. Aki szárazföldön akart átlépni Nyugat Timorból Kelet Timorba, annak előzetesen egy vízumengedélyezési levelet kellett kérnie Kupangban a Kelet Timori nagykövetségen, és ezzel kaphatott vízumot a határon és fizethette a 35 dollárt.

Na, most ezt eltörölték.

Amikor a határhoz értem Mota'Ain-ba ma délután, az indonéz oldal kérte tőlem ezt a levelet.

Mondom nincs.
Hát de kell.
Mondom nem kell.

Mutatok egy írást is, amit a nagykövetségről kértem, valami tájékoztató, mintha sejtettem volna, hogy szükség lehet rá.

De hát a határőr nem hitt nekem.

Azt mondja ő márpedig nem ad nekem kilépési pecsétet. Menjek át a kelet timoriakhoz, és ha ők adnak nekem pecsétet, akkor jöjjek vissza, mutassam meg, és akkor kiengednek Indonéziából.

Ez mind oké, de basszus a Kelet-Timoriak a híd másik oldalán vannak és a határ negyven percen belül bezár…

Nem volt mit tenni, átgyalogoltam a hídon, és az ottaniaknak felvázoltam a helyzetet. Kitöltöttem a papírokat, nézegették az útlevelet, elvették az írásomat is és bepecsételtek. 

Ezután utamra bocsájtottak. Mondom nekik hogy nekem még vissza kell sétálnom Indonéziába mert kell a pecsét mert az ottaniak nem hittek nekem, hogy nem kell vízum ide. Bólogattak. 

Vissza is mentem, minden oké, pecsét. Majd újravisszaséta. A túloldalon pedig megláttam János Papát, aki már vár rám.

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy jártak már Kelet-Timorban, nekem fél óra alatt kétszer is sikerült átlépnem a határt. Micsoda rekord, nem igaz?

Megérkeztem utazásom kilencedik országába!!! 

Welcome to Timor Leste!!!

Magyar állampolgárok díjmentesen tartózkodhatnak Kelet-Timorban 90 napig turistáskodás céljából. Én pedig megspóroltam 35 dollárt.