A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A Holt-tenger színei

A Holt-tenger a Földünk legmélyebb pontja. 21 féle ásványi anyag található meg benne, amelynek fele semelyik más tengerben nem lelhető fel, és kb. tízszer annyi sót tartalmaz, mint az óceánok vize. Jótékony hatása van a keringési rendszerre, többek között segíti a relaxációt, az anyagcsere zavarokat, táplálja a bőrt, és reumás panaszokra is jó. A magas ásványi anyag és sótartalma miatt az emberi test lebeg a felszínén, de nem élhető környezet halak vagy egyéb vízi élőlények számára.

fullsizerender_3_3.jpg

A környék levegője száraz, tiszta és pollenmentes. Közel 5 százalékkal magasabb oxigént tartalmaz mint bárhol máshol a Földön, ezéltal megkönnyíti a légzést. A vízből folyamatosan kipárolgó bróm pedig nyugtató hatással van az emberre. Ki ne akarna ilyen egészséges környezetben időt tölteni?

...A tó legmélyebb pontja 330 méter mély. Bár  beleömlik a Jordán folyó, vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli medence fokozatosan kiszárad. A tó vize erősen párolog, amit a völgykatlanban uralkodó tropikus hőség okoz. Ezért felszíne majdnem állandó ködrétegben lebeg, a túlsó partot csak gyengén lehet kivenni... (Forrás: Wikipedia)

Jeruzsálemből autóval vesszük célba ezt a vidéket, hogy a lehetőségekhez képest minél több mindent meg tudjunk nézni, vagy ha úgy tetszik, kiszállni és fotózni. Mert ezen a vidéken egyfolytában fényképezne az ember. A kilencvenes úton haladva dél felé, átérve a palesztín ellenőrző pontokon már táblák jelzik, hogy elértük a tengerszintet, haladhatunk lejjebb.

8_img_1117.JPG

Útközben festői a táj, el sem hiszem, hogy tényleg erre vezet az út. 

img_2689.jpg

Érdekes útjelző táblát is látunk.

3_fullsizerender_4.jpg

img_2690_1.jpg

Rövid kitérőnket Qumranban tesszük. Ez a hely arról vált híressé, hogy 1947-ben beduin pásztorok ősi tekercseket találtak az egyik barlangban. A tekercsek, amelyek közel kétezer évig agyagkorsókba voltak elrejtve, (többek között) az Ószövetség szövegét is tartalmazták, Eszter könyvének kivételével.

5_img_2548.jpg

Megnyaltam a hegyet és sós! - kiáltja anyu, miközben a sziklafalnál matat valamit. Épp Lót feleségének a szikláját keressük, aki sóbálvánnyá változott, amikor az angyalok utasítását figyelmen kívül hagyta és visszanézett Szodoma és Gomorra pusztulására. Ott áll Szodoma hegyének tetején ma is sószoborként.

6_img_2626.jpg

Erre található még a Heródes által épített Masada erőd, Ein Gedi oázisa és híres Ahava kozmetikai cég gyára is.

Egy-egy fotó készítése közben, amikor kiszállok az autóból ügyelnem kell arra, hogy ne süllyedjen be a cipőm talpa a helyenként puha sós talajba. 

img_2545.jpg

img_2567.jpg

img_2672.jpg

img_2688.jpg

img_2574.jpg

1_img_2541.jpg

img_2644.jpg

img_2678.jpg

2_fullsizerender_3.jpg

Na és persze itt található a drága szállodáktól hemzsegő Ein Bokek tengerparti szakasz is, ahol most pihenésképpen mi is töltjük a délutánt.

img_2682.jpg

Jeruzsálemtől kicsit több, mint egy óra alatt tömegközlekedve is el lehet jutni a partjára, és egy napot csak úgy, lebegve a strandon tölteni, ahogy tesszük mi is.

img_2677.jpg

A kijelző szerint már csak 35 fokos a kinti hőmérséklet. Akármerre nézek, mindenhol össze van gyűjtve valami. A papucsban gondosan elrendezett köveket látok, mellette a homokban talált műanyag pohárban sóval kevert homok, a tetején sókristályokkal díszeleg. Jelenlegi legnagyobb félelmem, hogy a kocsiban tárolt fél literes vizespalackok közül vagy a Genezáreti tó vizébe vagy a Jordán folyó vizébe kortyolok bele... Anyu mindenből haza akar vinni egy keveset.

img_2714_1.jpg

Úgy tűnik, hogy 5 óra után teljesen felpezsdül az élet itt a strandon. Az iszappal kenekedők feltehetően jeruzsálemi vagy egyéb közeli városban megszállt, egynapos útra vállalkozó és a teljes Holt-tenger élményre vágyó turisták.

Nekem is megvolt ez pár éve, amikor először jártam itt. Most is érzem, ahogy az iszap rászárad a testemre, és mennyire fáj, ahogy húzódik alatta a bőröm. 

904182_10151680429892132_1541737599_o.jpg

Mellettem a galamb a vörös homokban hagyott morzsákat csipegeti. Sehol sem láttam még ilyen színű homokot.

Becsukom a szemem és hallom a vízben nyüzsgők lebegését. A kellemesen hűvös 35 fokos szellő rezegteti a bőrömön hagyott sószemeket, amelyek kezdenek egyre kellemetlenebbé válni annak ellenére, hogy letusoltam amikor kijöttem az olajszerű sós léből.

Ahogy közeledünk az este hat órához, a tömeg egyre nő. Érthető ez, ha arra gondolok, hogy napközben, amikor a legjobban tűz a nap bőven 50 fok fölé csúszik a hőmérő higanyszála. Amikor kifeküdtem senki nem volt még körülöttem, most pedig mindenhol törölközők és székek vannak kirakva, pedig mindössze egy órácskára szenderedhettem el.

Közben sikerültek a kötelező iszapfotók is, bár a fiúnak már nem jutott az egész testére, amelyet láthatóan nem bán.

img_2716.jpg
Kétségbeesett kiáltásra leszek figyelmes. Egy idősebb hölgy küzd önmaga egyensúlyával a vízben, pedig elsüllyedni lehetetlen, mint tudjuk, azonban vizet nyelni nem az. A leírhatatlanul borzalmas víz csíp és keserű. Nem tudom mi baja lehet valakinek, ha ez a koncentrált sótartalom a nyelőcsövébe kerül. Vagyis pár perccel később megtudom, amikor az orrom előtt hányja ki a homokba. A vízimentő mindeközben teljes nyugalomban figyeli az eseményeket, majd amikor rokonai kimentik a hölgyet, ő is odamegy hozzájuk, hogy megbizonyosodjon, hogy minden rendben van.

Micsoda délután!

Kis idő múlva ismét keserves kiáltást hallok. A délután érkezett kínai csoport egyik tagja fordult hátról hasra a vízben, látszólag saját akarata ellenére, mint amikor a pár hónapos csecsemő teszi ugyanezt, aki életében először hajtja végre ezt a műveletet. Láthatóan küzd a súlytalanságával és keljfeljancsi pozícióban próbál a víz tetején maradni a tökéletes fotó érdekében.

img_2768.jpg

Nyilván ő is tudja, hogy biztonságban van, hiszen a szemén úszószemüveg, pont ugyanúgy, ahogy csoporttársai is felkészült versenyzőknek bizonyulnak szintén úszósapkával és úszószemüveggel. Így biztosan nem dörzsölik meg a szemüket vizes kézzel.

img_2773.jpg

Ez egyébként a leghasznosabb tanács, ezt a Holt-tengernél ne próbáld ki, még véletlenül sem!

Szeretem a Holt-tengert. Szeretek itt lenni. Szeretek lebegni és csukott szemmel pihenni, miközben biztonságban ringatózom a víz felszínén. Szeretem az itteni illatot, szeretem beszívni az itteni tiszta levegőt. Szeretem, hogy vannak ilyen helyek a Földön. És szeretek arra gondolni, hogy ide is, még biztosan visszatérek.

fullsizerender_3_4.jpg

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása