A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Kollywood titkai, avagy egy napom az indiai filmipar kulisszái mögött

Az erős indiai moziélmény után égett bennem a vágy, hogy a kollywoodi filmgyártás kulisszái mögé pillanthassak. 

fullsizerender_7_copy.jpg

Boglárkával nekiindultunk tehát az ismeretlennek, hogy megnézzük közelebbről mi is történik a kulisszák mögött. A 5 Senses Tours vezetője, Vijay volt segítségünkre egy teljes napon át.

A dél-indiai Tamil Nadu államában található Kollywood az indiai filmipar második legnagyobb filmgyártója, filmjeik főleg tamil nyelven készülnek. Központja Chennai, neve pedig a város szomszédságában levő Kodambakkam városrész (a tamil filmgyártás központja)  és Hollywood egyvelegéből származik. Méltán lép Bollywood nyomába híressé vált büszkeségeivel, akiknek egyik kiemelkedő alakja A. R. Rahman zeneszerző, akit India Mozartjaként is emlegetnek. A chennai, vagyis régi nevén madrasi születésű Rahman, 2009-ben Oscar díjat kapott legjobb eredeti filmzene kategóriában a Gettómilliomos c. film zenéjéért.

Az indiai kereskedelmi mozi, vagy ahogy a helyiek hívják “masala” (fűszerkeverék) a tánc, a zene, a dráma, a harc, a humor és a romantika jól összegyúrt keveréke. A dél indiai filmek azonban inkább a hősök imádatára helyezik a hangsúlyt. A néző olykor istenként imádja a hőst alakító színészt. Egy-egy filmpremier alkalmával a közönség szinte lázban ég és őrjöngve várja a megjelenést.

Beszélgetés egy színésszel

Napunk egy találkozóval kezdődött, Mr. Kalidas-szal beszélgettünk, aki túravezetőnk 61 esztendős édesapja, és a kollywoodi filmipar egyik remek színésze. Elmondása szerint közel 75 filmben játszott, és a kávézóban, ahol találkozunk, többen felismerik, fotót készítenek vele. Színészi pályafutását 3 és fél évesen kezdte. Tanult klasszikus táncokat, köztük balettet is, sőt lánya is a filmiparban dolgozik rendezőként. Ő maga közgazdász diplomát szerzett, de fiatal évei alatt hivatásos súlyemelő is volt öt évig.

fullsizerender_17.jpg 
“Azt mondják rólam, hogy jól tudok történeteket mesélni. Az iskolai évek alatt sokszor voltam mesemondó a színpadon.” Arra a kérdésemre, hogy mi volt a kedvenc szerepe így válaszol: “Nincs kedvenc szerepem. Megélem a szerepemet, nem pedig eljátszom. A néző nem Kalidast fogja látni a vásznon, hanem a karakteremet. A kinézetem miatt inkább negatív szerepeket kapok. Legutóbb például egy gyilkost játszottam. A filmben sok érzelmes jelenet volt az anyámmal, a negatív karakterem szerette az anyját és a testvérét, így a nézők engem sem láttak rossz embernek, hiszen ha szeretem az anyámat akkor a közönség is szeret engem.”

Mivel a művészetek a hindu kultúra fontos alapelemei, így a tánc is elengedhetetlen eleme az indiai filmeknek. Az indiai moziban kell lennie táncnak, mert a néző elvárja azt. Az indiai közönség nagyon is élő a moziban. Ezekhez a szerepekhez hivatásos táncosokat alkalmaznak, azonban a főhősnek is kell táncolnia a szerepében. Ha a hős tehetséges, akkor több jó lépést osztanak rá, de ha nem, az sem gond, mert akkor könnyebb lépésekkel megússza.

Bepillantás egy forgatás kulisszái mögé

A forgatási helyszín, ahova érkezünk, egy teljesen átlagos kinézetű ház földszintjén van, két szobában berendezve.

fullsizerender_15_1.jpg

Kívülről sejtésem sincs, hogy milyen munka folyik odabent. A helyi “Barátok közt” forgatásán járunk épp, a tv sorozat neve Vani Rani, azaz Vani királynő. A forgatásról szigorúan tilos képet készítenünk, de a színészekkel azért lehet.

fullsizerender_14.jpg

screen_shot_2017-10-22_at_3_16_03.png
A főszereplők egy korábbi epizódban, amelyet a Youtube csatornán vissza lehet nézni.

 

fullsizerender_12_1.jpg

Szinkronizálás

A következő állomásunk egy szinkronstúdióba vezet, ahol éppen a Justice League című film szinkronizálása zajlik. Jeremy Irons tamil hangját látom az üvegen túl egy apró hangszigetelt szobában munka közben. A fekete fehér képernyőn csak a saját szereplőjének a képkockáit láthatja, a teljes filmet sosem.

fullsizerender_9_1.jpg

A szinkronizálás szóról szóra, vagy mondatról mondatra történik. A technikus kollégák a fején levő hangszórón keresztül adják utasításba a szavakat, amelyeket épp mondania kell. Az indiai filmekben sokszor előfordul, hogy a színész nem a saját nyelvén játssza a szerepet.  Ez érthető is, hiszen ebben a kontinensnyi országban több, mint 1600 nyelven beszélnek. Egy tamil anyanyelvű színész éppúgy kaphat telugu nyelvű szerepet mint a saját anyanyelvén. Így ezeket a filmeket is ugyanúgy szinkronizálják.

Érdekes megfigyelni, hogy az indiai filmekben amikor a helyzet úgy kívánja, néhány szót angolul mondanak a színészek. Fontosabb, nyomatékosítani kívánt mondanivalók ezek.

Táncstúdió

A napot egy táncstúdió látogatásával fejezzük be. 

Shiva Nataraja szobra, vagyis a tánc királya kozmikus tánc közben, egy asztalkán található a sarokban. A szobrot a tisztelet jegyében tartják itt, a táncosok hozzá imádkoznak, mielőtt megkezdik az órát.

fullsizerender_16_1.jpg

Vijay szerint néhány kollywoodi színész is itt vesz külön táncórákat. Két korosztály gyakorló óráját nézzük meg. A tanoncok közül sokan abban reménykednek, hogy egy napon majd ők is valamelyik híres kollywoodi film képkockáin láthatják viszont magukat.

fullsizerender_10_1.jpg

Ha az olvasottak alapján kedved támadna szerepelni egy kollywoodi vagy bollywoodi filmben, akkor nincs más dolgod, mint Indiába költözni és ismeretséget kötni egy rendezővel, vagy producerrel, netalántán egy főhőst alakító színésszel, hogy garantált legyen a siker.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása