A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

India. Az ország, amelyben lüktet az élet

India intenzív lüktetése, pezsgő élete, illata és színkavalkádja első pillanattól fogva belopta magát a szívembe. Minden napot egy igazi csodának élek meg ebben az országban.

img_2823.jpg

 

Szeretem az itteni ízeket.

img_2841_1.jpg
Annyira színesek az ételek, az ízletes csípősségük sem zavaró már. Szeretem, hogy kevés a hús és tobzódhatok a vegetáriánus választékokban, szeretem, hogy itt is kézzel eszünk.

Érdekesen figyelem, ahogy mindent adminisztrálnak.

Figyelem, ahogy az útlevelem és a vízumegyüttesem másolatát hozzácsatolják a hotel bejelentkezési lapjához. Fel kell írnom honnan jöttem (utca házszám, telefonszám) hová megyek (pontos adatokkal), mi a látogatásom célja, mi a foglalkozásom. A megadott adatok aztán egy poros, vaskos könyvbe kerülnek a rendőrségen, és hirtelen az jut eszembe, hogy ki fogja ezt valaha elolvasni? Az adminisztrációval eltöltött idő sok esetben hosszadalmas, de még jó, hogy nem sietünk sehova.

Vicces, ahogy bólogatnak.

Ez a pozitív visszajelzés egyenlő a nálunk használatos igennel, bár olyan mintha az ellenkezőjét jelezné. A fej óvatosan jobbra majd balra való apró biccentős mozdulatát minden nap újra és újra meg kell szoknom, egészen addig, amíg észreveszem hogy én magam is ilyen módon jelzem igenlő válaszomat.

Bámulnak.

A jelenség nem szokatlan számomra, mert többször tapasztaltam már ázsiai kalandozásaim során. Azonban Indiában ha bemegyek egy boltba, akkor biztosan a nyomomba ered és elkezd követni az alkalmazottak egyike, majd amíg lassú mozdulattal válogatok a termékek közül felettem áll, néz és kíváncsi, úgy, ahogy én is kíváncsi vagyok rájuk.

Tetszik, hogy egyre több helyen újrahasznosított anyagból készült szatyrot adnak műanyag helyett.

Indiában sokkal több a szemét, mint amennyit bárhol láttam idág. Azonban szerencsére egyre több boltban nem műanyag szatyrokat adnak a boltban, hanem könnyű anyagból készült újrahasznosított változatot használnak.

Mindenből apró kiszerelés.

Úgy kell elképzelni, mintha apró termékmintákat árusítanának szinte bármiből. A tisztálkodási szerek mellett vannak arckrémek, mosóporok, mosógélek, hintőpor és sok egyéb más is. Ezek az apró kiszerelések az utazáshoz használható legideálisabb méretek, hiszen egy pici zacskó sampon pont egy alkalomra elég. A jelenséget korábban a Fülöp-szigeteken tapasztaltam, majd sok másik országban is, de azt kell mondanom, hogy India az utazáshoz legkönnyebben található apró termékminták mekkája. 

Termékeken rajta az ár.

Ez egy hasznos dolog, hiszen nem kell folyton kérdezgetni. Mivel gyárilag van rányomtatva, így kevésbé fordul elő, hogy valahol sokkal többet számoljanak fel ugyanazért a termékért.

Chai-chai (csáj)

img_2071.jpgAzaz tea mindenhol, minden mennyiségben. Az apró teázók és az inidai teázás hangulata lényegében bárhol, mindig ámulatba ejt. Legyen az egy helyi bevásárlóközpont eldugott emeleti sarka, vagy egy zajos nagyvárosi főút melletti kis bódé, vagy a piac bejárata mellett elterülő kispados apró bolt. A teát nagy bödönökben főzik, és felforralt tejjel keverik. Ezután, hogy mielőbb lehűljön, egyik apró pohárból a másikba öntik, felfelé tartott óvatosan megtervezett karmozdulatokkal. A teát tejporral és cukorral keverik össze és ihatatlanul forrón tálalják.

Az indiai nők ruháinak pompás színkavalkádja megunhatatlan számomra.

img_2042.jpg
Az indiai nők nemcsak természetes szépségükben gyönyörűek, de megjelenésükben is egészen különlegesek. A mindenféle színekben pompázó és divatosabbnál divatosabb szárik látványa, a  rengeteg csengő ékszer akaratlanul is arra késztet, hogy folyamatosan őket nézzem.

 

A tehén szent állat.

img_3605.jpg
Ennyit tudtam róluk, mielőtt Indiába utaztam, de azt, hogy hol élnek, mit esznek, vagy egyáltalán hol van a helyük ebben az országban arról semmit sem. Az itteni tehenek egytől egyig mind soványak és az utcán tartják őket. Legalábbis Chennaiban ezt tapasztaltam. Az Andamán-szigeteken esténként kisétáltak a főút közepére, ahol az autók és motorok kerülgették őket, hiszen itt meleg az aszfalt és jobb rajta aludni éjszaka. A tehénnek elsőbbsége van bárkivel és bármilyen járművel szemben. Ha ő jobbra fordul hirtelen megáll mögötte a forgalom, vagy megvárják, hogy átkeljen az úttesten.

Rejtvények az újságban.

Ervin könyvében leírt élményei alapján, érdeklődve kukkantottam bele a helyi újságba. Számomra a legszórakoztatóbb rész a több oldalas rejtvények és kvízkérdések voltak, amit értettem is, hiszen angol nyelven tették közzé azt. Arra még nem jöttem rá, hogy egy-egy rejtvény alá miért írják oda közvetlenül a megoldást úgy, hogy már maga a rejtvény olvasása közben pont ráesik a szemem a megfejtésre…

Az arany

6_1.jpg

Az indiaiak életében fontos szerepet tölt be az arany, vagy az aranynak látszó ékszer. Még a kevésbé tehetős családokban is van valahol egy pici arany egész biztosan. 

Hotel

img_2088.jpg
Ez egy hotel. Egy hotel, de Indiában. Ami nem azt jelenti, hogy kivehetsz egy szobát, hanem azt, hogy megebédelhetsz. Vagyis a hotel az étterem. De hogy nagyobb legyen a káosz, vannak azért olyan hotelek, ahol megszállni lehet, nem enni. :)

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása