A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Az én karácsonyom

Úristen. Ajándék. Neki nem vettem. Neki is kell. Elfelejtettem. Nem lesz elég. Tavaly ő adott, de én nem, de akkor most nekem is kell. De mit vegyek? Az nem lesz jó. Nem fog neki tetszeni. Veszem ezt. Csak hogy legyen valami. Nagy a tömeg. Mindenki most vásárol. Hosszú a sor. Nincs már pénzem. Vajon tetszeni fog? Hideg van. Esik a hó. Már nem esik. Latyakos. Fúj a szél. Fázom. Nem kapok levegőt. Hozd be a fát. Várjál mégse. Vastag a szára. Nem fér a talpba. Vágd bele hogy jó legyen. De ne itt bent. Minden tiszta tűlevél lesz. Sütni kell. Takarítani kell. Ha segítesz előbb végzünk.

img_7699.JPG

Sokáig utáltam a karácsonyt. Mégis vártam, többek között a szaloncukor miatt. Sosem értettem, hogy miért kell idegeskedve készülődni, miért kell ajándékot venni, miért kell mindent pont most kitakarítani, ha úgy is tiszta az egész ház, miért használjuk a kell szót jóval többször, mint az év többi részében?

10.jpg
Ha a szeretet ünnepének hívjuk, akkor miért vitatkozunk, miért stresszelünk, miért rohangálunk úgy, mintha az életünk múlna rajta? Akkor ez most miért jó? Tényleg szükség van arra a nagy tévére, amit sok esetben a bank fizet ki? Tényleg kell az a sok tárgy, amit ilyenkor egymásnak adnak az emberek?
Belegondoltál már, hogy miről szól legtöbbeknek a karácsony?

A te karácsonyod miről szól?

1_1.JPG
Nagyon sokáig nem szerettem a karácsonyt. Az ünnep közeledtével kezdett úrrá lenni rajtam valamiféle feszültség, ideges voltam, mert úgy éreztem meg kell felelnem valaminek, ami nem az enyém. Változtatni akartam. És nem érdekeltek a hagyományok.

Ekkor találtam ki, hogy élményeket fogok adni tárgyak helyett. Édesanyám egy kettesben töltött közös napot kapott, amit közös mozizással és finom ételek evésével töltöttünk, édesapám meg egy élményrepülést, amit kuponos akció keretében vásároltam. Mindig is repülni akart.

Készültem rá. Gondosan felírtam az "ajándékaikat" a papírosra, a szélét körbeégettem, összetekertem és szép szalaggal átkötöttem. Azonban nem ez került a fa alá. A fa alá egy borítékot tettem, amelyben versbe szedett utasítások voltak, amelyeket megértve és megfejtve segítséget kaptak a következő “állomáshoz”, ahová a következő üzenet volt elrejtve. Ezek az állomások vezettek el szép lassan a papíros rejtekéhez, amelyeket a ház körül rejtettem el. A szüleim újra gyerekké váltak, miközben megfejtették a feladványokat és ráleltek az ajándékra. Olyan jó volt egy kicsit játszani!

2_1.JPG

A következő karácsonyt a saját lakásomban töltöttem, amit Manótanyának hívtam. Vásároltam magamnak egy pici fehér műanyag fát (amelynek inkább papírhatása volt) és sajátkezűleg készítettem rá az összes díszt fekete fehérben. Turkálókból szereztem az anyagot, magam varrtam, festettem meg őket. Az alkotás folyamata volt a lényeg, maga a készülődés. A várakozás öröme. Nem csináltam nagytakarítást, hiszen amúgy is rend volt, nem csináltam ügyet a főzésből sem, és így is volt mit enni. Tökéletes lett.

Ekkor értettem meg, hogy a karácsonyomat én alakítom. Olyan lehet, amilyennek én szeretném, úgy, ahogy én szeretném. Lassan kezdtem megszeretni a karácsonyt.

5_1.JPG
A következő karácsonyom már melegben telt, valahol a Fülöp-szigeteken, amivel egy régi álom vált valóra. Idegen emberek között, ahol nem az ajándékok és a tárgyak számítottak, hanem hogy együtt voltunk és kókuszpitét ettünk finom instant kávéval. Akkor és ott, ők voltak a családom. 

14_1.jpg

Az idei karácsonyt Indonéziában töltöm, Sumba szigetén melegben, napsütésben, barátok társaságában. Jó itt. A mai napig nehéz megszokni a meleget és a karácsonyt együtt, a mindenféle anyagból készült karácsonyfák látványát az utcán és a házak előtt. De most már tudom, hogy

a karácsony az én ünnepem. Olyan lesz, ahogy én alakítom. 
Boldog karácsonyt mindenkinek!!!!

karacsonyfa_parton.jpgKép innen

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása