A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Indonézia misztikus szigete: Sumba

Létezik egy sziget Balitól keletre, Florestól délnyugatra, amelyet talán sokan észre sem veszünk a térképen, mert keveset hallottunk róla. Ez a sziget Sumba, ami azonban nem összetévesztendő a hasonló hangzású Sumbawával, ahol nemrégiben jártam, és ami Sumbától észak nyugatra található. Sumbáról beszámoltam már korábban, egy magyar lány, Petra osztotta meg velem tapasztalatait, amelyről itt írtam. A sziget mérete nagyjából kétszer akkora mint Bali, és míg az utóbbin közel 4 millió ember él (az ide látogató turistákat leszámítva) addig Sumbán kb. 700 000 lakos osztozik az egész szigeten, vagyis a népsűrűség kimondottan ritka.

img_7884.JPG

Ebből kifolyólag simán előfordulhat, hogy órákig motorozol úgy, hogy alig látsz házakat, vagy egyéb közlekedési eszközöket, nem beszélve helyi warungokról, vagy boltokról. Elhelyezkedéséből adódóan útbaigazításhoz hasznos tudni, hogy nem létezik Észak, -vagy Dél-Sumba, csak Nyugat, -Közép,- és Kelet-Sumba.

6_3.jpg
Sumba a régi szép időkben messzeföldön híres volt kiváló minőségű szantálfáiról, amelyet volt, hogy már szinte grammra mértek eladáskor. Miután a helyiek eladták az összeset és nem termesztettek helyette újat, ez most már csak régi szép történet maradt, hiszen körbenézek és szantálfa sehol.

11_1.JPG
Indonéziában egyedülállóan ezen a szigeten található egy olyan ősi, animista hagyomány és vallás, a marapu, amely 4500 éves temetkezési hagyományokat őriz és a lakosság kb. egyharmadának a mai napig a mindennapok részét képezi. Fantasztikus, hogy ez az ősi vallás a mai napig él ebben a formában és különleges módon egyike az utoljára fennmaradt megalitikus kultúráknak az egész világon.

19_1.jpg

Sumbán két reptér is található, az egyik Waingapuban (kelet), a másik pedig Tambolakában, a sziget nyugati részén. Ezt fontos tudni szállásfoglaláskor, hiszen ha Waingapuba foglalsz és Tambolaka reptérre érkezel, akkor minimum 4 órát kell autóznod dimbes-dombos szerpentines utakon a szállásodig.

1_2.jpg

Apropó szállás.

Sumba egyáltalán nem kiépített turista célpont. Emiatt, nagyon ritkásan és kevés lehetőség van szállásra. Errefelé nem működik az a módszer, hogy oké, nem foglalok a neten, mert ha ideérek, akkor körbekérdezek, és helyben találok másikat vagy olcsóbbat. Nem találsz, mert nincs, vagy nincs miből válogatni.

Apropó körbekérdezés.

A helyiek egyáltalán nem beszélnek angolul. A minap a piacon meglepődtem, hogy egy helyi asszony angolul szólított meg: egy "Hello Miss, how are you"-t megeresztve, megörültem, és az örömöm nem tartott sokáig amikor rádöbbentem, hogy a tudása ebben ki is merült. Ő volt az egyetlen. Vagyis hazafelé az utca szélén üldögélő fiatalember még utánam kiáltott egy "I love you"-t, de az ő tudása sem terjedt ennél tovább. Ha tervezed az idelátogatást, akkor mindenképp érdemes felkészülni pár alapkifejezéssel, vagy egy offline szótárral, a könnyebb boldogulás érdekében. Kedvenc angol-indonéz offline szótáram a Kamusku.

9_3.jpg
Sumba nagy. Bazi nagy.
Sumba hatalmas. Sokkal nagyobb, mint azt az ember első látásra gondolná. Mivel Sumbán két nagyobb központi rész található, nagyjából a két reptér körül, ezért érdemes úgynevezett körúttal bejárni a szigetet. Ez a módszer általában motorbérlés útján szokott működni, de Sumbán ez is másképp van. Motort bérelni nem nagyon tudsz, mert korlátozottak a lehetőségek. Érdemes a szállásodon kérdezősködni. Él egy magyar család Sumbán, akik a Villa Amidalát, saját villájukat üzemeltetik, ők például tudnak segíteni motor, -és autóbérlésben egyaránt.

2_2.jpg
Az utak jó állapotban vannak, így az egyéni vezetés nem okoz problémát. Arra fel kell készülni viszont, hogy néhol nincsen rendes út, és mivel hosszú távokat kell megtenni motoron, úgy, hogy hosszú ideig lehet, hogy senkivel sem találkozol, érdemes készülni megfelelő mennyiségű étellel (vagy keksszel) és vízzel, és extra üveg benzinnel is. 
Ha nem tudsz motort vezetni vannak helyi buszok, vagy privát transzportok, amivel szintén el tudsz jutni egyik városból a másikba. Ezek viszonylag olcsóak.

Pénzváltás, ATM.

Mivel Sumba reptere nem nemzetközi, ezért nagy valószínűséggel Baliról repül ide az ember. Érdemes megfelelő mennyiségű rúpiát hozni, hiszen pénzváltás csakis a bankban lehetséges, aminek az átváltása rosszabb, mint egy pénzváltóban Balin. Bankautomaták nagyobb városokban vannak, tehát pénzt felvenni könnyen lehet. Vagyis meg lehet próbálni. Nem mindegyik automata fogadja el a nemzetközi bankkártyát. Jobb biztosra menni tehát a készpénz kérdésben és hozni eleget.

A Sumbai természet és élővilág.

Sumba élővilága teljesen eltér a többi szigettől amelyeken a környéken jártam (Flores vagy Timor). Először is nincsenek vulkánok. A föld sok helyen köves, mészkővel vegyített, füves terepek vannak, vagy élénk színben pompázó zöld dombok tömkelege, amelyhez hasonlót korábban Nusa Penidán láttam.

5_3.jpg

Erdő sok helyen már nincsen, hiszen kivágták, ezért sok helyen szavannára emlékeztető látvány van. Sumba éghajlata meleg, száraz, és nagyon kevés víztartaléka van. Ezen a szigeten nagyon spórolni kell a vízzel. Száraz évszakban gyakran kiszáradnak a folyók és egyéb vízforrások, ezért kutakból kell vizet szerezni az itt élőknek. Vannak olyan falvak, ahonnan az emberek több kilométert kell, hogy gyalogoljanak, hogy vizet tudjanak szerezni maguknak, majd utána ugyanazt a távot vissza is kell gyalogolni a vízzel együtt.

Nagyon sok a ló,  a tehén, a vízibivaly és a kecske. A lovak státusz szimbólumok, házasság esetén is lóban mérik a menyasszony árát, amelyet a vőlegénynek ki kell fizetnie érte. 

17_1.jpg
Sumbán kevés a szemét. Legalábbis Indonézia egyéb szigeteihez képest. Kimentünk a kikötőbe a minap és 1-2 műanyag flakonon kívül nem láttam szemetet. A kikötőknek helyi sajátossága, hogy mindenki a vízbe dobálja a szemetet, de itt senki sem dob a vízbe semmit. A kikötő TISZTA. A városban is lényegesen kevesebb a szemét.

18_1.jpg
Sumbát gyakorlott utazóknak ajánlom. A hosszú és sokszor kényelmetlen utazás miatt egyik helyről a másikra, vagy a kiépítetlen vízesések nagyon nehéz megközelítése miatt, sokszor korlát, kötél, egyéb biztonsági elemek nélkül kell lemászni meredek sziklafalakon vagy domboldalakon, amelyek néhol nagyon csúsznak és nincs miben megkapaszkodni.

img_bb0a536c857b-1.jpegFotó: Villa Amidala

Helyi, angolul beszélő vezető nélkül nem érdemes meglátogatni helyi falvakat, ahol megismerkedhetsz a különleges marapu hagyományokkal, ugyanis nehéz informálódni hogy mi mit jelent, mi miért van. Helyi guideokat nem könnyű találni, de már egyre több van. A helyek távolsága és nehezen megközelíthetősége miatt szánj időt az itt létre. Sumba nem a 3-4 napos utazási célpontok közé tartozik. Kivéve, ha tengerparton szeretnél pihenni és egész nap és nem csinálni semmit. Csak akkor. :)

4_3.jpg

10_1.jpg

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása