A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Bali másik arca - Hova kerül az a sok szemét?

Már a főútról érzem a szemét elviselhetetlen bűzét. Sejtettem, hogy zavarni fog, ezért hoztam magammal maszkot, amelyet most felveszek és belépek a területre. Ahogy egyre közelebb sétálok, hatalmas méretű szeméthegy tárul elém, ott állok a közepén. Férfiak és asszonyok járkálnak térdig a hulladékban, sokukon még kesztyű sincs, így szortírozzák az ide szállított szemetet. Rajtuk nincsen maszk. Az érkező teherautókról szálló por szinte az egész arcomat ellepi, belemegy a szemembe. Tehenek sokasága lakmározik a szennyből, miközben elhalad egy repülő a fejem felett. Olyan közel van, hogy a felszálló kócsagok látképébe olvad. Balin vagyok, a reptértől és a kutai strandtól mindössze tíz kilométerre, a Suwung szeméthegy tetején.

screen_shot_2018-07-30_at_14_55_12.jpg

A Bali Government Tourism Office adatai szerint, a 2017-es évben 5,7 millió külföldi turista érkezett Bali szigetére. Nemcsak a helyiek, de az idelátogatók is nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Bali szeméthegye évről évre növekedjen.

Bali legális szemétlerakó hegye a népszerű Kuta strandtól 10 kilométerre található, mangrove erdők szomszédságában, a reptérre vezető út mellett. A főúton motorozva érezni a hányingerkeltő szagot. Az onnan jön.

screen_shot_2018-07-30_at_15_01_35.jpg

A 32 hektárnyi területre naponta szállítanak szemetet az egész szigetről, emiatt ez a hegy a 15 méter magasságot is eléri.

Elszorul a szívem a kontraszt láttán... A mit sem sejtő, - Kután, vagy az egyéb közeli területeken - nyaraló tömegek szomszédságában emberek élnek szemétben, nyomorban. A Jáváról érkező vendégmunkások mosolyogva fogadnak és beszélgetni akarnak. Elmondják, hogy van, aki már 20 éve érkezett ide, mert nem talált máshol munkalehetőséget. Napi feladatuk a szemét szortírozása kézzel, mindössze havi 1.5 millió rúpiáért (kb. 30 ezer Ft). A szeméttelepen kapnak szobát, amelyen két fő osztozik. De sok család él így itt, akik gyermekeiket nem tudják iskolába járatni. Az itt élő állatok a szemétben kapirgálva találnak maguknak napi élelmet. Minden egyes nap.

Ezt a videót a helyszínen készítettem.

Egyes online adatok szerint az ide kerülő hulladék tömege eléri a napi több, mint 1000 tonnát, így a terület maximális kapacitáson működik. Itt tartózkodásom alatt folyamatosan érkeztek a szeméttel megrakott teherautók.
Kotrógépek, buldózerek dolgoznak naphosszat, hogy elrendezzék, elegyengessék, majd betemessék ezt a hatalmas területet.

A bejáratnál levő kis irodában dolgozó férfi elmondása szerint a kormány támogatásával, a 32 hektáros szeméthegy területéből 22 hektáron egy rendezett ökopark kialakítása a jövőbeni cél. A területet lassacskán betakarják, majd füvesítik és tavakat, futópályákat alakítanak ki rajta. A megmaradó részen egészségügyi hulladéklerakó hely és erőmű alakulna. A 250 billió rúpiás fejlesztés már elkezdődött, a tervek szerint 2019 év végére be is fejeződhet.

Tégy te is azért, hogy a sziget élhetőbb legyen, és az itt léted alatt próbálj meg minél kevesebb szemetet termelni!

screen_shot_2018-07-30_at_15_03_10.jpg

További Napi Bali epizódok itt.

Iratkozz fel a Youtube csatornámra, hogy ne maradj le a heti hírekről! Minden hétfőn újabb érdekességet mutatok Baliról.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása