A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Megjelent a Bali könyv

Legtöbben azt kérdezik tőlem, miért pont Balira költöztem?

Sokáig azt gondoltam, az emberek, az ételek, a színek vagy az illatok kavalkádja az, ami nem ereszt, de ma már tudom, hogy mindezek mellett a szabadság érzése az, ami megfizethetetlen, az őszinte világ, és az, hogy újra gyermek lehetek. Itt nem azt nézik, honnan jöttem, ki vagyok, vagy mit értem el, csupán azt, hogy milyen ember vagyok. Ahogy teltek az évek, látni kezdtem végre a sziget igazi arcát.

img_0666.jpg

Bali sokszínű. A hindu kultúra, a hegyek, a napfény, az egész évben tartó nyár még a szeretni való káosz is hozzátartozik.

Bali kényelmes. Azok számára is tökéletes állomás, akik sosem jártak még a Távol-Keleten, hisz itt is megvan minden, ami nekünk, a modern világ szülötteinek a kényelmet jelenti.

Bali változatos. Másfél óra motorozás északra a kakaó és kávéültetvényeken át, az eldugott vízesések és hegyi falvak felé, és úgy érzed magad, mintha egy teljesen más országban járnál. Vagy ugyanennyi motorozás az ellenkező irányba, és máris belebotlasz a szinte megfizethetetlen luxusszállások és éttermek sokaságába, ahol érkezésedkor minimum hárman állnak eléd, hogy a táskáidat vigyék és szavaid lessék.

img_7001.jpg

Balin tökéletes szimbiózisban él az ősi tradíció és a modern világ. A hinduizmus, a hagyományok tisztelete és azok mindennapos gyakorlása mellett egyszerűen megférnek a legmodernebb hotelek és bárok is. A nagy tiszteletben álló gyógyítók, transztáncosok, ördögűzők sokaságával párhuzamosan európai jógik működnek, kézművesek, írók érkeznek a rizsföldekkel tarkított területre inspirációt remélve.

Valamit mindenki talál Balin.

Közel négy éve költöztem az Istenek szigetére és nemcsak Bali, de egész Indonézia magába szippantott és azóta sem ereszt. Ezen a szigeten képes vagyok beleszeretni a pillanatokba. Minden egyes nap.

Azt hogy ez miért van és milyen érzés ezen a szigeten élni, vagy turistaként idelátogatni, arra nem lehet egy-két mondatban válaszolni, ezért megírtam ezt a könyvet.

A Bali könyv a Tri Hita Karana filozófia szerint tagolódik. Ez a filozófia, a balinéz hitrendszer alapja, vagyis az egyensúlyra való törekvés legfontosabb alapelve. A balinéz emberek mindennapjait átszövő eszme, olyan vallási filozófia, amely megőrzi a kulturális értékeket és kiegyensúlyozott, békés életet teremt. A Tri Hita Karana szanszkrit eredetű szó, amely nagyjából annyit jelent hogy a boldogság három forrása.

tri_hita_karana_konyvbe.jpegGrafika: Trinkl Ferenc

Ez a modern balinéz bölcsesség összeköti az ember, a szellemi világ és a természet birodalmát, így hozva létre azt az egyensúlyt, amely harmóniát teremt a mindennapokban. A három kapcsolat közötti összhang fenntartása az alapja a külső és belső békének, az általános jólétnek.

A könyv szerkezete is ezen alapelvek tagozódására épül, az ember emberhez, Istenhez és a környezethez való kapcsolatán keresztül mutatom be a sziget mindennapjait, érdekességeit és titkait.

A könyv írása egy igazi külső és belső utazást jelentett számomra.
A kutató munka, amelynek során érdekesebbnél-érdekesebb emberekkel találkozhattam, minden pillanatomat lefoglalta az utóbbi hónapokban. Az, hogy ki miért került az utamra, időközben derült csak ki. Dokumentumfilmekben, cikkekben és könyvtárban talált tudományos publikációk alapján, ismerősöket felhívva próbáltam megfelelő forrásokhoz eljutni. Minél többet kutattam, annál jobban azt éreztem, hogy semmit sem tudok Baliról. Olyan tényekre, információkra bukkantam, amelyek engem is megleptek. Ennek nem minden részét mutattam be ebben a könyvben, mert ez mélyebb és átfogóbb elmélyülést feltételezett volna a sziget egyébként sem egyszerű kulturális és vallási hiedelemvilágában.

Bizonyos részek megírásánál abba kellett hagynom a terepmunkát, mert olyan nagy hatással voltak rám a hallottak, hogy éjszakánként elkezdtem félni a rossz szellemektől. Az adatok mennyisége és intenzitása közben volt egy olyan pont, ahol azt kellett mondanom, hogy most elég, állj.

A könyv írása során szerettem az étterem teszteket, az információk felkutatását, az új kapcsolatokat, amelyek köttettek. Szerettem magát az alkotás folyamatát, és megértettem azt, hogy az egész életem is kevés lenne arra, hogy mindent megnézzek, megtaláljak, leírjak erről az apró szigetről.

Imádtam a könyvkészítés minden egyes pillanatát, remélem az olvasó is lelkesen és szívesen forgatja majd a kötet lapjait.

A könyv boltokban, kereskedelmi forgalomban nem kapható, de november 23-ig kedvezményes, 2500 Ft-os áron előrendelhető a sargaruhaslany@gmail.com címen.

harmincz_rita_bali_copy.jpgA borítót Trinkl Ferenc kortárs művész készítette.

Balihoz kapcsolódó, a napi életet és kulturális érdekességeket bemutató videóimat ezen a linken találod.

A könyv megjelenéséhez kapcsolódó események a Magyarországi tartózkodásom alatt a következőképpen alakulnak:

November 23: Hivatalos könyvbemutató a budapesti Indonéz Köztársaság Nagykövetsége szervezésében
Esemény linkje itt.

November 24-25: Bali titkai című előadásom a Járatlan Utakon Fesztivál szervezésében
A két napos fesztivál alatt lehetőség lesz könyv vásárlására és dedikálásra is.
Esemény linkje itt.

November 27: Könyvbemutató a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro-ban Budapesten
Esemény linkje hamarosan.

November 30: Dedikálás és beszélgető est Londonban a The Rosemary Magyar Étteremben
Esemény linkje itt.

December 10: Bali titkai című előadás a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro-ban Budapesten
Esemény linkje hamarosan.

December 12: Könyvbemutató a VándorLáss Est szervezésében Komáromban
Esemény linkje itt.

Gyere el te is valamelyik eseményre! Találkozzunk ott!

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása