A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A világ legbájosabb állatkája: a koboldmaki

A Tarsier, vagyis magyar nevén a koboldmaki a világ legelbűvölőbb állata. Nem találkoztam még olyan emberrel aki mást gondolt volna. Az egyik legkisebb főemlős a világon, aki élő rovarokkal táplálkozik és egyedül él, leginkább az erdő fáin, a levelek közt megbújva.

 

 

screen_shot_2019-01-31_at_9_19_13.png

Az állat meghosszabbodott lábtőcsontjáról kapta a nevét (tarsal bone), amely ahhoz segíti hozzá, hogy akár 5 méter messzire is el tudjon ugrani, miközben hosszú, izmos farkát egyensúlyozásra használja, amely kétszer olyan hosszú mint az állat teste. 

Magyar nevét különösen nagy méretű szemeinek köszönheti.
A koboldmaki egyetlen szeme nagyobb méretű, mint az agya. Szemeit nem tudja mozgatni, azonban fejét mindkét irányban képes 180 fokban elfordítani. 

3.png

Nagy mozgásigénye miatt legalább egy hektár területre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát.. Éjszakai életet él, nappal alszik, ezért a látogatások alkalmával nagyon csendben kell lenni és tisztes távolból lehet őket megfigyelni.

screen_shot_2019-01-31_at_9_26_44.png

A koboldmaki méretét tekintve nem nagyobb 16 centiméternél és kb. 160 grammot nyom. Éévente mindössze egy utódot hoz a világra, aki 23 grammal születik és nagyon apró.

A Bohol szigeten Corellában létrehozott Tarsier Rezervátumban ezek az állatok szabadon élnek. Az ide látogatóknak nagy esélyük van arra, hogy találkozzanak velük, azonban azt, hogy a látogatás napján épp mennyit lehet majd látni  közülük, csak aznap derül ki. Az itt dolgozók minden reggel körbejárják az erdő ezen részét, és megjelölik a fákat, amelyeken találnak 1-1 alvó állatkát. A látogatók őket nézhetik meg csendben, tisztes távolból.
Fotót vaku használata nélkül lehet készíteni.
Belépő 60 peso (kb. 300 Ft).

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása