A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Hogyan tegyünk együtt egy jobb jövőért?

A tavaly decemberben aláírt és január 1-től hatályos állami intézkedés következtében Balin betiltották a műanyag szatyrok és szívószálak használatát. Hogy ez hogy néz ki ténylegesen a gyakorlatban arról még korai lenne beszámolni, hiszen fél éves türelmi idő van még érvényben. Néhány nagyobb közértben megfigyeltem, hogy a pénztárnál már csak pénzért lehet kapni újrahasznosított anyagból készült vászonszatyrokat, azonban a zöldséges pultnál még mindig mindenki egyenként pakolja be a termékeket a nylonzacskókba… szívószálat kérés nélkül is az orrom elé nyomnak, ha friss gyümölcslevet rendelek...

A fejlődő világok szemét kérdései kapcsán, sok esetben a helyieket hibáztatják az oda látogatók, pedig az itt nyaralók is tehetnek azért, hogy az itt élőknek kevesebb szemetük maradjon, miután ők távoztak nyaralásukból. Indonéziában például a helyiek nincsenek tisztában a probléma nagyságával, alapvető ismereteik is hiányosak.
Balitól egy órányi repülőútra, Sumba szigetén például egy helyi magyar család vette kezébe a szemét ügyet. Klárit, az anyukát kértem meg, hogy mondja el őszintén, hogy mik a legfőbb problémák, hogyan lehet őket orvosolni és aki szeretne, hogyan és miben tud segíteni.
Legyen ez egy olyan példa, hogy mások, akik szeretnének segíteni tudják, hol és hogyan kezdhetik el.

 Klári kezdetben rendszeres szemétszedési eseményeket szervezett, amit ő és 4 éves kislánya csináltak csak ketten. Valahogy így kezdődött:
"Majdnem egy évig tervezgettem, hogy elmegyek több iskolába és workshopokat szervezek a helyieknek a szeméttel kapcsolatban. De valahogy nem jutott erre idő. Egyik reggel azonban, amikor a kislányomat vittem iskolába, és az utca zsúfolásig tele volt szeméttel, hirtelen úgy éreztem, hogy elég. Nem bírom tovább nézni.

clean_sumba3.JPG

Aznap eldöntöttem, hogy minden szombat délután 4 órakor (nagyon fontos a rendszeresség) kimegyünk a kislányommal az iskola utcájába szemetet szedni, egy órán keresztül. A szemétszedéseket figyelemfelkeltésnek szántam, hogy a helyiek lássák, hogy minket igen is zavar a szanaszét dobált hulladék."

"Eleinte furcsán néztek ránk az emberek, mindenki azt kérdezte, hogy mit keresünk, mit hagytunk el. Mi türelmesek voltunk, beszélgettünk az emberekkel és hívtuk őket, hogy csatlakozzanak. Nem volt könnyű meggyőzni őket, ezért ki kellett találnom valami motivációt számukra. Elkezdtem csillagokat osztogatni papíron, és minden héten a résztvevők képeit kitettem az iskolákba és a helyi bolt falára, hogy büszkélkedhessenek. Nagyon lelkesek voltak és egyre többen lettünk."

clean_sumba6.jpg

"Amikor a szemétszedés már elég jól ment, elkezdtem workshopok keretében oktatásokat tartani a helyi gyerekeknek és felnőtteknek a környezetvédelmi problémákról. A Clean Sumba nevet adtam a kezdeményezésemnek. Amikor meghirdettem az első Workshopomat mindenki nagyon kíváncsi volt, és szerették volna megtudni végre, hogy mi áll a háttérben."

clean_sumba1.JPG

Hulladékelszállítás és feldolgozás nem létezik
"Az egyik alapvető probléma, hogy Sumbán semmilyen infrastruktúra nincsen a hulladék elszállítására és feldolgozására. Mindenki, még a környezetvédelmi hivatal dolgozói is elégetik a szemetüket. Más megoldás jelenleg nincs. Eleinte mi is elégettük a szemetet, amit összegyűjtöttünk, mert úgy véltük, hogy egy fokkal jobb attól, hogy az óceánban köt ki."

A helyiek semmit sem tudnak a klímaváltozásról
"Elmagyaráztam nekik, hogy Európában iskolás gyerekek tüntetnek a klímaváltozás visszafolytása érdekében, ők pedig értetlenül néztek rám. Nem tudták miről beszélek. A klímaváltozás az ő szemükben az évszakok váltakozását jelenti, amin nincs mit változtatni. Emellett teljesen természetes tényként magyarázták el, hogy a tehenek a száraz évszakban zacskókat és a ruhaszárítóról leszedett fehérneműket eszik…"

A Clean Sumba programja
"A szemétgyűjtést nagyon szerették a gyerekek, azonban ezzel felhagytunk, mert nem szerettünk volna több szemetet égetni.

clean_sumba5.JPG

Ajándékokkal tudtam őket motiválni, jelenleg workshopok keretében tanítom őket Ecobrick készítésére, az otthoni és az utcán talált szemétből. 10 Ecobrickért cserébe egy hátizsákot kapnak ajándékba.

clean_sumba9.JPG

Ez jelenleg működik, hiszen amikor találkozom a falubeliekkel, mindig vidáman újságolják, hogy hány palackot töltöttek már meg.
Minden foglalkozáson vászontáskát adok ajándékba a résztvevőknek, hogy azzal járjanak a piacra, és ne kérjenek műanyag zacskót. Emellett hulladékból pénztárcák és táskák készítését tanítom nekik, amihez biztosítok ollót, ceruzát, vonalzót, hogy otthon is tudják folytatni és ne legyen kifogásuk, hogy nincs hozzá eszközük."

 clean_sumba2.JPG
Péntárca hulladékból

clean_sumba7.jpgEbbe a dobozba üres kávészacskókat gyűjthetnek,
minta darabokat helyeztem a tetejére hogy milyet és hogy vágják le a tetejét, ha kinyitják

Mi az az Ecobrick?
Műanyag flakonba tömködött hulladék, amely többek között építkezésekhez felhasználható. A flakont jól meg kell tömni, és szigorúan csak tiszta, száraz, műanyag hulladék kerülhet bele. Üveg, fém és lebomló anyag nem lehet benne. Az Ecobrick segítségével szó szerint el lehet tüntetni a műanyag hulladékot. Magyarul talán a legtalálóbb név az újraműanyag tégla.

"Mivel a környezet tisztasága nem érdekli őket, rájöttem, hogy a vallásukon keresztül tudok hatni rájuk a legjobban, - folytatja Klári. Az egyik közösség most azon dolgozik, hogy minél több ecobricket készítsen a templomuk újjáépítéséhez, a másik közösség pedig eladásra készít táskákat hulladékból, hogy a befolyt pénzből be tudják fejezni a templomuk építését.

clean_sumba4.JPG 

A Clean Sumba feladata és programja a hulladéktermelés csökkentése mellett az oktatás és a példamutatás. A közösség egyre nő, és az oktatásra is egyre nagyobb igény mutatkozik, amely fantasztikus, azonban ehhez anyagi forrásra van szükség. Amíg “kicsiben” ment a dolog Klári finanszírozta saját pénzéből a motiváláshoz szükséges eszközöket, ajándékokat.

clean_sumba8.JPG

A Clean Sumba szeretné folytatni lelkes tevékenységét, így most azokhoz szól, akik szeretnének segíteni mindegy mekkora támogatással, a legkisebb is számít. A befolyt összegből több iskolába, több közösségbe is eljuthat ez a pici vállalkozás, több embert megmozgatva.

Ha úgy érzed szívesen támogatnád őket, ide tudsz adományt küldeni: Paypal Clean Sumba.

Minden támogatást köszönünk a Clean Sumba nevében is. Klári egyike azon embereknek akin azt látom, hogy bármit megtesz azért, hogy ő és családja élhetőbb környezetben élhessen, sokszor elég ha a közvetlen környezetünkben kezdjük el a változtatást, aztán többekhez is eljut majd. A lényeg, hogy tegyünk valamit. Bármit. Amit mi tudunk.

 

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása