A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Hogyan kerültem a Khamseh nomádokhoz Iránban?

Az iráni kalandjaink idején sajnos csak részleges naplót vezettem. Ebből most bemásolok ide egy részletet. Nem tudom ma mi lehet a helyzet a Bavanat völgyben Iránban, de azt tudom, hogy ha visszamegyek ebbe az országba, ebben a régióban több időt szeretnék majd eltölteni.

img_5814.JPG

“A hegyekben élő Khamseh nomádok csoportja a forró hónapokban a hegyekbe vándorol, jurtáikban töltik a hűvösebb hegyi levegőn, nomád körülmények között. Shiraztól kb 200 km-re levő faluba, Bazmba mentünk, a Bavanat régióba, ahol Abbas Berzegar már várt minket.

“Korán indultunk a buszhoz. Ez a busz még sokkal rosszabb volt, mint a tegnapi. Indulásunk után kb. fél órával meg is állt és lerobbant. Át kellett szállnunk egy másikba. A régi sofőrrel volt megbeszélve, ő tudta hol kell kitennie minket, ahol Abbas már vár majd minket.

img_5481.JPG

Négy és fél óra volt az út Shirazból. Olivér az út nagy részét végig aludta én pedig összebarátkoztam egy nénivel aki csendben kekszet majszolt. Ramadán idején ez nem megengedett de azt vettem észre, hogy itt sokan nem tartják be. Titokban, csendben az emberek eszegetnek valamit, ahogy ő is, és megosztotta velem a kekszét.

Abbas várt minket a busznál, úgy ahogy ígérte és elvitt minket egy Bazm nevű faluba.

Ennek a férfinak hatalmas földje, kertje, udvara van. Félig ő is nomád. Azt mondja két családja van. Egyik a nomádoknál, egy pedig itt, Bazmban. Egy kisebb birtokot épített ki itt a turisták számára. egyszerű kis házakkal, az ennivalót pedig maga termeszti meg. Rengeteg szőlője van amiből mazsolát készít.

Megérkezésünk utén kisvártatva teát kapunk, majd szerény ebédet, ami rizs mazsolával, dióval, joghurtos szósszal, levéllel, vizes joghurtos itallal.

img_5499.JPG

Indulás előtt sétálunk egyet a faluban, ahol elképesztő a táj. Annyira jól esik pihenni ebben a csendben, nyugalomban, nem is tudom mikor volt ennyire jó utoljára. Jó lenne kicsit megállítani az időt.

img_5648.JPG

Pontban délután 5-kor indulunk. Abbas második felesége is velünk tart a két hetes kisfiával. Útközben egy pékségben veszünk finom süteményeket, amiket majd a gyerekeknek adunk fent a hegyekben.

img_5750.JPG

Abbas 39 éves, de szerintem idősebbnek néz ki. 15 évvel ezelőtt szó szerint nem volt semmije. Egy kertben dolgozott napi 1000 tomanért (ha jól tudom kb 100 Ft mai árfolyamon számolva). Egy napon rossz idő volt, vihar amikor belépett hozzá egy német turista és szállást kért. Ő szívesen adott neki szállást és ételt is főzött. Aztán eltelt egy pár hét és már 5 német turista jött, hogy ők is szállást kérjenek. Ő ismét adott, ám ezek 200 ezer tomant (20 ezer Ft) fizettek Abbasnak a szolgáltatásáért. Abbas kezdett rájönni, hogy a turistáknak nem luxus kell, sokkal inkább az autentikus élményre vágynak. Ezután felkeresett több utazási irodát de csak egyetlenegy volt hajlandó foglalkozni vele.. Abbas “üzlete” nagyon hamar beindult. Eközben megtanult angolul amennyire kellett és szépen lassan meg is gazdagodott. Elutazott Németországba, hogy saját szemével lássa honnan jönnek ezek az emberek és mik az igényeik. Farmot épített angol wc-vel egyszerű házacskákkal.

img_5522.JPG

Mivel ő is nomád, elkezdett turákat szervezni a nomádokhoz. Így kerültünk mi is egy nomád családhoz fel a hegyekbe, hogy jurtában aludjunk egy éjszakát.

Abbas Irán szerte híressé vált és még valami díjat is kapott Teheránban. Megmaradt a maga szerénységében, nem rontotta meg a pénz.”

img_5752.JPG

Ez a történet öt éves. Ha valaki azóta járt errefelé, mondja el mi változott azóta. Nagyon kíváncsi vagyok

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása