A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Baliról Komodora 1 napos kirándulás, lehetséges?

Persze!

A Komodo Nemzeti Park Indonézia egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb látványossága mind a természeti látnivalók, fehér homokos tengerpartok, mind az állatvilág tekintetében.
A Park területén él a komodoi varánusz, a világ legnagyobb és legősibb ma is fent maradt hüllője.
Ezt az állatot a világon szabad élőhelyén egyedül az egész világon a Komodo Nemzeti Park területén találjuk, amely az Unesco Világörökség része.

p6580189.JPG
A Komodo Nemzeti Parkot sok apró sziget és három nagyobb sziget Padar, Komodo és Rinca szigetei alkotják. A térség Sumbawa és Flores szigetei között található, Labuan Bajo a legközelebbi repülőtér ahonnan megannyi hajó indul naponta, hogy eljuttasson minden utazni vágyót erre a csodás vidékre.

p6580273.JPG

Lehet, hogy sokan nem tudják, de egy két hetes Bali nyaralásba simán beleférhet ennek a térségnek a villámlátogatása. Ez elsősorban olyanoknak lehet opció, akiknek nincs túl sok idejük, de pénzük igen, vagy akinek a nyaralás büdzséjébe ez belefér.
Nézzük hogyan!

A Denpasar-Labuan Bajo vonalon a legkorábbi közvetlen járat a reggeli Garuda Indonesia (08.10-kor, 09.45-ös érkezéssel), hétfő és péntek kivételével minden nap jár.Ennek ára kb 1.2 millió IDR* (26 ezer Ft) egy irányban.
Azért szerencsés a Garudát választani, mert nagyon ritkán késik, és ebben a helyzetben minden perc késés a Nemzeti Park látogatásából veszi el az időt. Emellett fel lehet vinni 20 kg csomagot is, és apró snack is jár a gépen. Ennek ellenére szerintem ilyen rövid látogatásra célszerű a Bali szálláson hagyni a holmi nagy részét és csak a legszükségesebb holmikat magunkkal vinni, hiszen az is idő spórolás, ha miután leszállt a gép nem kell várni a csomagra, hanem azonnal lehet indulni a szigetekre.

p6580388.JPG

Visszafele célszerű az utolsó járattal repülni, ami a 16 órakor induló Wings járat, 17.20-as denpasari érkezéssel.Ennek ára 600k IDR (13 ezer Ft) most megvéve 1 hónappal későbbi indulással. Ebben az árban nincs feladandó poggyász, azt külön lehet hozzáadni 5kg 130k IDR, 10kg 260k IDR, és így tovább.
Labuan Bajohoz legközelebb eső komodoi varánusz lelőhely Rinca szigete, amely gyorshajóval 1 óra alatt elérhető. A gyorshajót előre le kell foglalni valamelyik helyi utazási irodánál, közvetítőnél, és minimum 2 fő foglalása esetén indul, ennek ára 450 USD fejenként a teljes napra. Ezért az árért felvesznek a reptéren, a nap végén visszavisznek oda, adnak teát, kávét, vizet, ebédet (könnyed rizs valami zöldséggel esetleg csirkehússal, nem kell nagy adag menüre számítani) a hajón. A hajó nemcsak Rinca szigetén köt ki, hanem ha jut idő, akkor útközben sznorkelezésre is van lehetőség.

Ha pénzed kevesebb van egy ilyen kalandra, de időd mint a tenger és nem riadsz vissza attól sem, hogy netalántán hajótörést szenvedj, akkor az úgynevezett backpacker hajót is választhatod, amely 4 napon keresztül hajózik Lombok szigetéről (Bangsal kikötőből) Labuan Bajo-ig, lélegzetelállító tájakat érintve, sznorkelezési lehetőséggel. Ennek ára jóval kedvezőbb, kb 2.5 millió IDR-rel lehet számolni, azonban novembertől márciusig az esős időszak miatt általában nem indulnak a hajók, de erről a lehetőségről majd egy másik posztban írok bővebben.
Mivel a Komodo Nemzeti Park nemcsak a víz felett, hanem vízalatti világát tekintve is egyedülállóan gazdag az egész világon, aki teheti, időzzön itt pár napot, ha már ilyen messzire utazott.

*100 000 IDR január 23-án 2200 magyar forintnak felel meg.

Bővebb indonéz utazási tippekért írj emailt a sargaruhaslany@gmail.com email címre.

p6580220.JPG

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása