A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Mi legyen az indonéziai utazásokkal?

Információ és szubjektív vélemény (nemcsak) Balira utazóknak.

Bizonytalanság
Nem gondoltam volna, hogy valaha ezt kell mondanom, de egyelőre ne foglaljatok repjegyet Indonéziába.
Írtatok páran üzenetet és emailt is, hogy mentetek volna Balira, vagy van beragadt repjegyetek, év vége felé, vajon lehet-e már utazni, én mit javasolnék, mit csináljatok?

kei3.jpgKei-szigetek, Maluku

Én lennék a legboldogabb, ha azt mondhatnám, hogy x idő múlva vissza lehet utazni és minden olyan lesz, mint régen. De nem mondhatom ezt. És nem is szeretnék áltatni senkit. Pedig az egyik legnagyobb rajongója vagyok ennek a csodálatos országnak.

Hónapokkal ezelőtt felröppentek hírek arról, hogy Balit megnyitják a nemzetközi turizmus felé szeptember 11-én, de már egy ideje lehetett tudni, hogy ebből nem lesz semmi. Ez nem egy hivatalos nyilatkozat volt, és az illetőnek nem volt kompetenciája arra, hogy ezt az intézkedést önállóan meghozza. Szkeptikus voltam a kérdést illetően már csak azért is, mert egy szigetországban nem láttam/látok arra megoldást, hogy hogyan lehet megnyitni egyetlen szigetet a sok ezerből, és korlátozni, hogy egy turista csak arra az egy szigetre utazhasson.

gili_a.jpgGili Air, Lombok

Mi van most?
Indonézia nyitva áll azok előtt a külföldiek előtt és csakis azok előtt, akiknek van tartózkodási engedélyük, letelepedési vagy munkavállalói engedélyük, vagy diplomaták, vagy egyéb üzleti céllal látogatnának az országba. Vagyis turista vízumot jelenleg nem igényelhet senki.

Ha vásárolnál repjegyet (mert lehet, hiszen a légitársaság el akarja adni és járatok is vannak) két opciót tudok elképzelni:

1) becsekkoláskor már itthon kérik a megfelelő papírokat és ha nem tudod felmutatni fel sem szállhatsz a gépre. Ez a jobbik. Vagy.
2) Felengednek a gépre, elutazol Jakartáig és ott fordítanak vissza. Ez csak teoria, nem próbáltam, nem is fogom.
Csak azért írom le, mert volt köztetek olyan, aki ezzel a kérdéssel fordult hozzám, hogy venne repjegyet, felszáll a gépre és reménykedik abban, hogy nem fogják visszaküldeni.

Indonéziában jelenleg is tombol a vírus, elképzelhető hogy szigorító intézkedések is lesznek emiatt a közeljövőben.

img_3954.jpgTogean-szigetek, Sulawesi

Az elképzelt nyaralás vs. a valóság
Ha az a vágyálom él benned, hogy milyen jó lenne most Balin nyaralni és milyen jó annak aki ott ragadt, akkor gondolj abba bele, hogy ott sem utazhatnál kedvedre. Ott sem mehetnél szinte sehova. Vannak tengerpartok, amelyek le vannak zárva, igaz, hogy a turista helyeket megnyitották július végén, hogy a belfoldi turizmust erősítsék, de abban nem vagyok annyira biztos, hogy vígan fogadnák a külföldieket is.
Maszk viselése kötelező, ha nem hordod, megbüntetnek. Igen, ott bírságot kell fizetni, ha nem hordod. Tehát ez most nem az a szabad világ, mint ami egy Bali hangulathoz hozzá tartozik. Ez most ott is más. Ha az ember nem teheti azt amire vágyik, vagy olyat kell tennie, amit nem akar, az már nem szabadság. Bezárva lenni a szobádba egy trópusi szigeten sem túl jó érzés.

Amit tehetsz
Vársz. Mi is ezt tesszük. Elhalasztottuk a terveinket, újraterveztük az életünket és várunk arra, hogy mehessünk és újra úgy utazhassunk, mint annakelőtte. Reménykedünk abban, hogy újra lehet majd.

De hogy ez mikor lesz, azt senki sem tudja.
Olyan hírek is felröppentek, hogy ebben az évben Indonézia már nem nyitja ki a kapuit a nemzetközi turizmus előtt, a belföldi turizmust fogják továbbra is erőltetni és pörgetni.

jemeluk2.jpgAgung vulkán, Bali

Mi van a balinézekkel?
Mivel legtöbbeteket Bali érdekel és oda szeretnétek utazni, ezért írok balinézeket, de engem egész Indonézia érdekel, nemcsak Bali. De talán Balin a legrosszabb a helyzet, hiszen itt rendezkedtek be az emberek egyoldalúan a turizmusra.
Kinti ismerőseim nekem is írtak hogy baj van, küldjek pénzt vagy csak szimplán kérdezték tőlem hogy mi lehet a megoldás ebben a helyzetben, mit dolgozzanak. Egy kinti fiatalnak hiába mondom hogy tanulj online és dolgozz úgy, nem érti. Ő azt látta a közvetlen környezetében hogy sofőrködésből meg tud élni, vagy abból hogy nyit egy warungot és főz, kb. ennyi. A megkeresett pénzt mindig annyira tudta értékelni hogy aznapra, esetleg másnapra mire elég.
Ők nem tudnak tervezni, vagy pénzügyi befektetéseket kigondolni.
A balinéz (indonéz) ember napról napra él. Pont. És ebben a járvány helyzetben ez épp elég probléma.

Tudok olyanról, aki visszament földművelőnek. Rizst termeszt vagy édesburgonyát. Turistákat vezetett, sofőr volt, de most hazaköltözött a szüleihez a kis falujába és váltott. Ez a jobbik eset.
De van olyan is, aki megszokta, hogy a turistáktól jön a pénz és most is könnyen szeretne bevételhez jutni. Ezt távolról nagyon nehéz megítélni, hogy valóban mennyire rossz a helyzete. Sokan kölcsönt vettek fel autóra, építkezésre, amit most nem tudnak törleszteni. 

Mindenkinek, mindenhol nagyon nehéz most. Nemcsak Balin, itthon is. De azért a balinézek sosem koldultak, sosem kéregettek. Nem így ismerem őket. Ők mindig megoldották ha baj volt, számíthattak egymásra. Ezzel nem azt mondom, hogy ne segítsünk nekik. Segíteni mindig lehet és kell is, ha van rá mód. Csak legyél körültekintő, hogy mennyit, hogyan és kinek. Ehhez célszerű most is kint élők tapasztalatait, tanácsát igénybe venni. 

A nehézségek ellenére azok alapján amit Balin láttam, tapasztaltam, átéltem, azt gondolom, hogy a szigetnek jót tesz a hónapokig tartó turistamentes lét. Évente 12 millió turista érkezett erre a parányi szigetre. A busás befektetések kizsákmányolták a sziget természeti adottságait és a helyiekre nem gondolva csak a pénzhajhászat, üzleti gondolkodás tett egyre nagyobb károkat ebben a paradicsomban. Talán ez most kicsit megáll.

Talán a sziget végre fellélegzik. Talán a pénzéhes emberek végre rájönnek arra, hogy nem szabad monogazdaságot folytatniuk és csak a turizmusra berendezkedniük, hiszen egyik napról a másikra elveszíthetnek mindent. Talán a helyiek is visszakaphatják saját Paradicsomukat egy időre....

IMG_8783.pngAmed, Bali

Mivel jelenleg Magyarországon tartózkodunk, a helyi információkat Noviyanto Anett, a Bali kirándulás és esküvő utazási iroda tulajdonosa erősítette meg, aki jelenleg is kint él családjával.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.

süti beállítások módosítása